Alpens celebra el Dimarts de Carnestoltes
Una festa que ja trobem documentada l’any 1736, quan el bisbe recrimina l’actitud “escandalosa y contra la pietat christiana” dels alpensins durant el primer dia de Quaresma (de l’enterrament de la sardina)”.
Com va escriure Joan Amades a la Guia de festes tradicionals de Catalunya (Aedos, 1958, pàg. 29), en parlar del Dimarts de Carnestoltes: Aquest “és el dia tradicional de la celebració dels àpats col·lectius”.
I aquí estem! Un any més, aplicats com som amb les tradicions, ens hem posat mans a l’obra per celebrar la festa tal com mana sa majestat Carnestoltes, el rei dels poca-soltes. Tots plegats, fent xerinola, gaudint de la manduca ben regada (sobretot!), que ens ha acompanyat tot el dia a ritme d’acordió, fins a la ballaruga de comiat.
Només cal que donis un cop d’ull al reportatge fotogràfic per constatar la professionalitat que hi posem quan de celebrar festes es tracta.
No et perdis la història del dinar i la gresca del Dimarts de Carnestoltes, a Alpens. (1736 – 2024)
Tradicionalemnt, ‘es feia al mig de la plaça Major —que era de terra— amb 3 o 4 olles penjades dels clamais i un bon foc, […] es coïa l’escudella i es menjava amb la carn d’olla.’
.